onsdag den 27. maj 2009

Boganbefaling: Undtagelsen / af Christian Jungersen (2004)Min vurdering 8/10

Det er en psykologisk spændingsroman. På Dansk Center for Information om Folkedrab modtager de to ansatte Iben og Malene dødstrusler, der sætter samarbejdet på centeret i relief og afslører et morads af intriger, mobning og ondskab.

Emnerne er psykisk arbejdsmiljø, kollegaer, mobning mm.

Nogle læsere synes, at det er spændende at høre om de samme begivenheder fra forskellige synsvinkler. Jeg vil indrømme, at det giver noget, men jeg hører til dem, der synes konceptet var lidt trættende og langtrukket. Bogen kan godt tåle at smide nogle sider med noget redigering.

Man kan godt forstå personerne ved at se dem indefra. Det der slog mig mest var, at medarbejderne er dygtige på DCIF til teori om psykologi, men kan ikke se egne fejl!

Jungersen: ”Mobning begynder, fordi der er en person, man ville ønske ikke var til stede. Man har jo ikke selv valgt hinanden på en arbejdsplads”(…) ”Når vi opfører os dårligt overfor nogen, begynder vi også at synes dårligere om dem”. Jungersen håber på, at romanen kan sætte gang i debatten om, hvordan vi behandler hinanden på en arbejdsplads, og få den enkelte til at tænke over, hvad hans eller hendes rolle er. Passivitet er nemlig også en handling, når andre mobber nogen. Det er svært at gribe ind overfor voksen mobning.

Det er interessant læsning at høre om gerningsmændenes psykologi mht. folkedrab, som for mit vedkommende opvejer nogle af førnævnte synsvinkel afsnit. Dog er de historiske afsnit uhyggelige, blodige, usmagelige, nødvendige i romanen? Jungersen stiller spørgsmålet, om man nogensinde kan kende et andet menneske helt? Hvis de ikke tidligere har vist ubehagelig eller voldelig adfærd, men pludselig gør.

Det bedste er sidste del af bogen. Spændingskurven stiger til allersidste side. Vi leger detektiv ligesom en krimi. Alle fire kvinder er under mistanke på et eller andet tidspunkt.

Det er sådan en bog man kan læse flere gange. En af de bedste nyere danske romaner, som jeg har læst. Derfor anbefaler jeg den.

Den er velfortjent blevet oversat til engelsk med titlen 'The exception'

Øvrige kilder:
Forfatterweb: cand. mag. Katrine Lehmann Sivertsen / Christian Jungersen
http://www.forfatterweb.dk/forfatterweb/oversigt/zjungersen00
Anmeldelser i Information, Berlingske tidende, Weekendavisen (alle 2004)
www.infomedia.dk
DJØF blad nr 8, 2005: : Når arbejdet får det værste frem i os
Litteratursiden: interview Jungersen om Undtagelsen
http://www.litteratursiden.dk/artikler/christian-jungersen-om-undtagelsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar