søndag den 24. maj 2009

Boganbefaling og analyse: Frygt og lede i Las Vegas / af Hunter S. Thompson (1971)

Min vurdering 7/10

Romanen handler om den amerikanske journalist Raoul Duke, som beretter bl.a. om dengang han skulle dække et ørkenmotorcykelløb og narkotikakonference i Las Vegas. Samtidigt havde han inviteret sin advokat med på turen. Undervejs fylder de både bagagerummet - og sig selv - med stoffer.

Det er et meget syret, unikt og komisk univers, som Hunter S. Thompson præsenterer. Den karismatiske hovedperson Raoul Duke er stort set identisk med den virkelige Thompson, en spøjs hurtigtalende skallet fyr med Hawaii skjorte, hat, pilot solbriller og altid med cigaretholder i mundvigen.

Kultromanen 'Frygt og lede i Las Vegas' er selvbiografisk og udvisker grænserne mellem fakta og fiktion. Thompson påtager sig alter ego'et Raoul Duke, så han kan sige ting, som han ikke kunne sige med sit rigtige navn. Advokaten bygger på en ven Thompson havde, der hed Oscar ’zeta’ Acosta.

Hvad der er virkelighed og hallucination er uklart i bogen, men det er muligvis også pointen, at vi oplever tingene igennem den narkotikapåvirkede Duke's øjne. Historien er meget intens, man bliver på en måde selv lidt ’høj’ af at læse den, synes jeg, som nok skyldes skrivestilen med de mange korte sætninger.

Jeg mener i høj grad historien handler om Raoul Duke’s bevæggrunde, hvorfor opsøger han selv stofferne? Provokerer forfatteren for at få folk ud af deres apati?, keder hovedpersonen sig bare?, flygter han?, laver han hærværk for at være cool?, eller noget helt andet? Der findes flere fortolkningsmuligheder. Vi ved for eksempel heller ikke, hvordan Duke virkelig er, fordi han er på stoffer hele tiden.

Hunter S. Thompson opfandt Gonzo-journalistikken, hvor journalisten bliver en medspiller i den historie han rapporterer om. Fx s.51 : "det er vidunderligt at være her (ørkenmotorcykelløb), mand. Jeg er bedøvende ligeglad med, hvem der vinder eller taber".

Thompson er kendt for i sit forfatterskab at skrive om sport, politik og stoffer og benævnes af nogle som ’counterculture godfather’. Han regner selv bogen for et mislykket eksperiment, fordi han oprindeligt planlagde at dokumentere alle detaljer på sin Las Vegas tur som de skete og så publicerer det uredigerede materiale. Men romanen blev redigeret mange gange inden udgivelsen.

Selvom det ikke er handlingen, som er afgørende i denne roman, men den surrealistiske atmosfære, så trækker det alligevel ned for mig, at handlingen bevæger sig fra det ene skøre påfund til det andet uden personerne gennemgår nogen nævneværdig udvikling.

Det skal siges, at bogen ikke egner sig til alle. Nogle vil elske den, nogle vil elske at hade den! I romanen har de en mangel på respekt for deres omgivelser. Den har sin egen humor. Humoren kan nok minde lidt om ’Jackass’ humoren, hvor skøre stunts afprøves. Jeg synes ikke, at bogen er forældet undtagen nogle få passager om politik.

Filmen fra 1998 er efter min mening for langsom i tempo, hvorimod bogen fungerer bedre og er mere intens. Der var flere sjove citater i filmen, som eksempelvis:
"you are too weird to live, and too rare to die"

Ordet ’lede’ i titlen kan forstås sådan, at man har afsky eller modvilje mod noget.
Las Vegas er som et symbol på den amerikanske drøm, hvor der er både vindere og tabere.

En original roman, som jeg mener er både vanvittig og til tider ret morsom. Las Vegas er allerede skørt, men bliver endnu mere skørt i denne her roman!

Forfatteren Hunter S. Thompson var også kendt for nogle provokerende citater, som fx :
"If you're going to be crazy, you have to get paid for it or else you're going to be locked up"
Se flere på:
http://www.brainyquote.com/quotes/authors/h/hunter_s_thompson.html

Øvrige kilder:
Denstoredanske: Hunter S. Thompson
http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Massemedier/Kreative_mediefolk/Hunter_Stockton_Thompson?highlight=Hunter%20S.%20Thompson

Et interview med manden selv:
http://www.youtube.com/watch?v=r31hV_BPFf0

Librarything anmeldelser:
http://www.librarything.com/work/3366

Litkicks:
http://www.litkicks.com/HunterSThompson

Ingen kommentarer:

Send en kommentar