onsdag den 27. maj 2009

Boganbefaling: Tjenerindens fortælling / af Margaret Atwood (1985)



Min vurdering 7/10

I en nær fremtid er staten Maine i USA forvandlet til diktaturet Gilead, hvor de få fødedygtige kvinder med benhård tvang er reduceret til lydige tjenerinder. Målet er at få befolkningstallet op igen. De røde dragter tjenerinderne bærer er et symbol på fertilitet.

Emnerne i romanen er dystopi, undertrykkelse, individuelle rettigheder, kvinders & mænds roller, magt, frihed mm.

Den er canadisk og hedder på originalsproget 'The Handmaid's Tale'. Jeg har her præsenteret den engelsksprogede forside, da jeg synes den passer bedre med bogens indhold end det danske cover.

Tjenerindens fortælling minder lidt om andre dystopiske historier som ’1984’, ’V for vendetta’, ’Children of men’ eller ’Fagre nye verden’(Brave new world).

Ifølge denstoredanske er dystopi det modsatte af utopi eller idealsamfundet. I dystopien skildres samfund med skræmmende elementer, ofte henlagt til fremtiden.

Det der adskiller Tjenerindens fortælling fra andre lignende romaner er, at den har en feministisk vinkel på dystopi, idet flere af hovedpersonerne er kvinder. Selvfølgelig er forfatteren også en kvinde.

Atwood har udtalt i et interview, at hun bare har overdrevet, hvordan det er for nogle husmødre i dag! I romanen forsøger nogle med besvær at udtrykke deres individualitet. Desuden regnes mænd som mere intelligente end kvinder, da kvinder ikke har lov at læse og piger må ikke få en uddannelse.

Kvinder i bogen anses som fertilitetsobjekter, det kan være lige så nedværdigende, som kvinder der er seksuelle objekter i vores samfund.

Alt i bogen er baseret på avisudklip, Atwood har læst, så alt i romanen er en tilsløring af virkeligheden. Det er slet ikke science fiction, udtaler Atwood. De ting i hverdagen vi tager for givet fratages mennesker i roman. Efter at have læst romanen sætter vi som læsere måske større pris på normaliteten. Tjenerinderne har for det meste lyst til at komme væk, men kan ikke. Tjenerskabets rettigheder minder om fx 1800 tallet. Fra s.38 : ”Med vores vinger, vores skyklapper, er det svært at se op, svært at se det hele, af himlen af alt. Men det kan lade sig gøre, lidt af gangen, en hurtig bevægelse med hovedet, op og ned, til siden og tilbage. Vi har lært at se verden i gisp.”

For mig dukker der lidt for mange personer op, som vi ikke rigtigt lærer at kende. Den springer for meget rundt og mangler en rød tråd i første halvdel af romanen. Der er nogle bedre karakterbeskrivelser i anden halvdel af bogen.

I den positive afdeling er der masser af fortolkningsmuligheder og tilslørede paralleller til nutiden. Kan muren på romanens forside være Tyskland før murens fald? Det er undertrykkelse af kvinders rettigheder i denne fremtidsfortælling, men du kan anskue denne fremtid som tryghed. Men det er alligevel et fængsel.

Et citat fra s.196 : ”Man kan ikke gøre for, hvad man føler, sagde Moira engang, men man kan gøre for, hvordan man opfører sig

Det er en velskrevet roman, som kan sætte nogle tanker i gang hos læseren. Der er mange skarpe iagttagelser. Jeg anbefaler den både til mandlige og kvindelige læsere.

Øvrige kilder:
denstoredanske: Margaret Atwood
http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Engelsksproget_litteratur/Canada,_Australien_og_New_Zealand/Margaret_Atwood?highlight=atwood

Dystopi:
http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Genrebegreber/dystopi?highlight=dystopi

Forfatterweb: Margaret Atwood
http://www.forfatterweb.dk/forfatterweb/oversigt/zatwood

Litteratursiden: Anbefaling
http://www.litteratursiden.dk/temaer/tjenerindens-fort%C3%A6lling-af-margaret-atwood

Interview med Atwood (engelsk):
http://www.randomhouse.com/resources/bookgroup/handmaidstale_bgc.html

Litteratursiden: Tine Kristiansen, stud. mag. i litteraturvidenskab / Analyse
http://www.litteratursiden.dk/temaer/margeret-atwood-tjenerindens-fort%C3%A6lling

Analyse af romanen (på engelsk)
http://www.sparknotes.com/lit/handmaid/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar