tirsdag den 19. maj 2009

Boganbefaling : Vindens skygge / af Carlos Ruiz Zafón (2004)

Min vurdering : 9/10

Velskrevet roman fyldt med gåder, spænding, leg med realisme og småfilosofisk opfindsomhed.

Lidt ligesom "New York trilogien" af Paul Auster er det en labyrintisk roman, som ikke kan placeres entydigt i en bestemt genre. "Vindens skygge" fra 2004 er både spændingsroman, udviklingsroman og kriminalroman i én. Det gådefulde begynder allerede i titlen på romanen, som i sig selv giver stof til eftertanke. Har vinden en skygge?

Historien foregår i Barcelona i årene efter den spanske borgerkrig. Hovedpersonen er den ti-årige Daniel. Daniel's far er boghandler, og meget af romanen foregår i boghandlermiljøet.

Daniel bliver bedt om af sin far at vælge og holde en roman i live fra De Glemte Bøgers Kirkegård. Bogen af Julian Carax, som Daniel udvælger og begejstres over, er starten på en kædereaktion af oplevelser og farer for Daniel og hans nærmeste. Daniel møder mange interessante og farverige mennesker på sin vej, som bidrager til at gøre Daniel mere moden og voksen.

I romanen bliver vi mindet om de ukendte og glemte bøger. Der findes en verden af spændende og livskloge bøger, som ligger og venter på at blive fundet.

Forfatteren Carlos Ruiz Zafón gør opmærksom på, at en bog er mere end bare handlingen. En bog rummer en baggrundshistorie om en forfatters liv; tanker, følelser og oplevelser, venner og familie, sorger og glæder. Ligeledes lægger læseren nogle af sine egne tanker i en roman i identifikationen med sproget og personerne, og derved får ordene liv. Eller som det så flot udtrykkes:

Jeg kunne prøve at forklare handlingen, men det ville være som at beskrive en katedral ved at sige, at det er en bunke sten, der ender i en spids.
Bogen rummer flere af sådanne perler, der gør det en fornøjelse at læse.

Romanen var bestseller over store dele af verden.

Anbefalet af bibliotekarstuderende Christopher Dungey, 2007

Jeg brugte Adobe photoshop elements 7.0 til foto

Ingen kommentarer:

Send en kommentar