søndag den 24. maj 2009

Boganbefaling: Notes on a Scandal / af Zoe Heller (2003)

Min vurdering 8/10

Den hedder ’Skandalen’ på dansk og blev indstillet til bookerprisen I 2003.

Bogen bygger løst på en virkelig historie fra 1997. Romanen handler om kvinden Sheba, som har et forhold til en teenage-dreng på den skole, hun får job, og hvordan det påvirker omgivelserne. Hun får et venskab med en ældre kvindelig kollega Barbara. Barbara er fortælleren i bogen og fortællersynsvinklen er et interessant aspekt ved romanen.

Uden at afsløre for meget, så er emnerne sandhed i det offentlige vs. private rum, aldersforskelle i et kærlighedsforhold, kvindelig venskab, mm.

Det er ærgerligt at romanen afslører så meget i første kapitel, filmkronologien er bedre. Men det gør ikke bogen dårlig, langt fra.
Jeg synes Zoe Heller skriver godt, hun har et stort ordforråd, og hun evner at skrive ret komprimeret i denne roman, jeg synes mange andre forfattere har en tendens til ikke at kunne begrænse sig. Den fangede mig rimelig hurtigt.

Der er nogle bibelreferencer i forhold til navnene, som kan forklare yderligere aspekter ved personerne.

Den er velegnet til læsekredse. Den bliver bedre, når man snakker om den! Det er de efter min mening levende og psykologisk sammensatte personer og deres problemer, der bærer historien. Der er en del at fortolke, heriblandt personernes motivationer.

Jeg synes teksten på bagsiden af bogen ikke giver en rigtig beskrivelse af bogen.

Filmen synes jeg er lige så god. Trailer udeladt her, fordi den afslører for meget af handlingen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar